Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/14531
Название: Use of microcapsules of biologically active substances of callus culture of wild and cultivated plants for the production of functional foods
Авторы: Kharapaev, M. N.
Tikhonov, S.
Tikhonova, N.
Редакторы: Loretts, O.
Donnik, I.
Abbas Rao, Z.
Ruchkin, A.
Kukhar, V.
Дата публикации: 2024
Издатель: EDP Sciences
Библиографическое описание: Kharapaev, M. N. Use of microcapsules of biologically active substances of callus culture of wild and cultivated plants for the production of functional foods / M. N. Kharapaev, S. Tikhonov, N. Tikhonova // BIO Web of Conferences. – 2024. – Vol. 108. – № 10003. DOI: 10.1051/bioconf/202410810003.
Kharapaev, M. N., Tikhonov, S. L., & Tikhonova, N. V. (2024b). Use of microcapsules of biologically active substances of callus culture of wild and cultivated plants for the production of functional foods. BIO Web of Conferences, 108, 10003. doi:10.1051/bioconf/202410810003
Аннотация: This study is focused on developing an innovation instant porridge incorporated with micro-encapsulated Ocimum basilicum and Eleutherococcus senticosus callus cultures and ascorbic acid. It will be one of the best choices for population as a healthy snack in order to enhance the consumer reachability. Ocimum basilicum and Eleutherococcus senticosus callus cultures and ascorbic acid are microencapsulated using the fluidized-bed method. The optimal parameters for extract drying and microencapsulation were determined: temperature 90℃, aspiration 100 ± 0.8 m3/h, solution supply rate to the installation 8 ± 0.3 ml/min, concentration of protective coating and particles 1:4, droplet size 5-10 µm, duration of microencapsulation is 20 minutes. Recipe for innovative instant porridge (net weight, kg): oat flakes 73.0; semi-finished cheese meat product 27.0; table salt 1.2, chicken flavoring 1.2; microencapsulated ascorbic acid and callus cultures: 0.5; ascorbic acid 0.2; callus culture 0.2; protective coating 0.1; product yield 102.29. © The Authors, published by EDP Sciences.
URI: https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/14531
ISBN: 9781713838920
781713836933
781713836414
781713866091
DOI: 10.1051/bioconf/202410810003
SCOPUS: 2-s2.0-85193949741
Располагается в коллекциях:Научные публикации, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC

Файлы этого ресурса:
Нет файлов, ассоциированных с этим ресурсом.


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.