Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/8943
Название: Grain size dependence of the γ→α martensite transformation starting temperature
Авторы: Kashchenko, M. P.
Chashchina, V. G.
Дата публикации: 2010
Издатель: Springer New York LLC
Библиографическое описание: Kashchenko, M. P. Grain size dependence of the γ→α martensite transformation starting temperature / M. P. Kashchenko, V. G. Chashchina // Physical Mesomechanics. – 2010. – Vol. 13. – Iss. 3-4. – P. 195-202.
Аннотация: In the work, a dependence of the γ→α a martensite transformation starting temperature on the grain size D is derived. A formula for the critical grain size Dc is proposed reflecting the effect of physical parameters on Dc; among the parameters are the group velocity vs and the attenuation Γs for s-electrons, the ratio of spatial scales characteristic of martensite crystal nucleation in the elastic field of an individual dislocation, and the energy range critical for the selection of pairs of active electronic states. With D<Dc, the martensite transformation is suppressed, Ms (Dc)=0. In the framework of dynamic theory, Ms is identified with the optimum temperature at which nonequilibrium d-electrons generate waves responsible for the growth of martensite crystals. It is shown that the Γs dependence of Dc is singular and allows explanation of the existence of concentration boundaries of alloying elements. Comparison is made between the obtained results and available experimental data. © 2010.
Ключевые слова: ELECTRON ATTENUATION
ELECTRONIC STATES
GENERATION OF WAVES
GRAIN SIZE
MARTENSITE TRANSFORMATION
NONEQUILIBRIUM
TRANSFORMATION TEMPERATURE
URI: https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/8943
DOI: 10.1016/j.physme.2010.07.013
SCOPUS: 2-s2.0-77956124984
WoS: WOS:000282202600013
РИНЦ: 15335041
Располагается в коллекциях:Научные публикации, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC

Файлы этого ресурса:
Нет файлов, ассоциированных с этим ресурсом.


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.