Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/8944
Название: | Critical grain size in the γ→α martensite transformation. Thermodynamic analysis with regard to spatial scales characteristic of martensite nucleation |
Авторы: | Kashchenko, M. P. Chashchina, V. G. |
Дата публикации: | 2010 |
Издатель: | Springer New York LLC |
Библиографическое описание: | Kashchenko, M. P. Critical grain size in the γ→α martensite transformation. Thermodynamic analysis with regard to spatial scales characteristic of martensite nucleation / M. P. Kashchenko, V. G. Chashchina // Physical Mesomechanics. – 2010. – Vol. 13. – Iss. 3-4. – P. 189-194. |
Аннотация: | In the work, it is shown that taking into account the ratio of spatial scales characteristic of martensite crystal nucleation in the elastic field of an individual dislocation localized in a grain of diameter D makes it possible (i) to estimate the critical grain size Dc (∼1 μm) characteristic of the γ→α transformation at a martensite starting temperature Ms ∼ 100K from the requirements that threshold strain arises in the elastic region, (ii) to consistently describe the D dependence of Ms with Ms(Dc)=0 from analysis of the phase free energy difference, (iii) to express Dc through macroparameters and interpret the limiting case Ms∞→0, Dc→∞ (Dc ∼ (Ms∞)-1 with Ms∞≡Ms (∞)), and (iv) to more exactly specify the qualitative dynamic model of the effect of dislocation grain boundaries on the onset of initial excitation. © 2010. |
Ключевые слова: | GRAIN SIZE MARTENSITE TRANSFORMATION NUCLEATION |
URI: | https://elar.usfeu.ru/handle/123456789/8944 |
DOI: | 10.1016/j.physme.2010.07.012 |
SCOPUS: | 2-s2.0-77956103641 |
WoS: | WOS:000282202600012 |
РИНЦ: | 15323561 |
Располагается в коллекциях: | Научные публикации, проиндексированные в SCOPUS и WoS CC |
Файлы этого ресурса:
Нет файлов, ассоциированных с этим ресурсом.
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.